«Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε" Οφηλία στον Άμλετ

Καλλιόπη Τσαλίκου Σκυργιανόγλου

Ρέθυμνο
6986230244
popytsalikou@yahoo.gr

Ταξιδιάρα ψυχή.. υγιής ψυχή !

2016-04-21 10:09

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές οικονομικές ευκαιρίες να ταξιδέψει κανείς. Γιατί όμως να ταξιδέψουμε; Τι μας προσφέρει μια εξόρμηση;

Τα ταξίδια επηρεάζουν κάθε άτομο ξεχωριστά, όπως ξεχωριστός είναι και ο καθένας μας. Το αποτέλεσμα είναι ορισμένο σε ένα εντελώς προσωπικό επίπεδο αφού η εμπειρία είναι εξατομικευμένη.

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για ταξίδια είναι το αίσθημα της ευχαρίστησης που αυτό αφήνει. Συνήθως μας δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις, οι οποίες δε ξεθωριάζουν τόσο εύκολα στο χρόνο. Η απόλαυση αυτή είναι μακροχρόνια σε αντίθεση με την απόλαυση που παίρνουμε αποκτώντας υλικά αγαθά. Για παράδειγμα, όταν κάποιος αγοράζει ένα τελευταίας τεχνολογίας κινητό, ενθουσιάζεται αρχικά, αλλά αυτό το συναίσθημα χάνεται σύντομα (είτε επειδή κάτι πιο εξελιγμένο «βγαίνει», είτε επειδή το συνηθίζουμε και δεν μας φαίνεται κάτι σπουδαίο).

Ακόμη, ταξιδεύοντας αποκτάμε αυτογνωσία. Γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από την διαφορετικότητα των άλλων, ειδικά αν ταξιδεύουμε σε χώρες με διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα από την δική μας. Συγκρίνουμε με αυτό που συναντάμε, εκτιμάμε αυτά που έχουμε και κινητοποιούμαστε να αποκτήσουμε όσα δεν έχουμε.

Επιπλέον αυτός που ταξιδεύει, νιώθει μια αίσθηση ελευθερίας. Στην εποχή που όλοι καταπιεζόμαστε να προβάλουμε μια εικόνα που ίσως διαφέρει πολύ από αυτό που είμαστε, ταξιδεύοντας μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας. Είμαστε άγνωστοι μέσα σε αγνώστους. Δεν ενδιαφέρει κανέναν το παρελθόν μας, ούτε εμάς τους ίδιους. Αφήνουμε τα πάντα πίσω. Σίγουρα επιστρέφοντας θα ξαναβρούμε τα προβλήματα όμως όσα λείπουμε δεν μας απασχολούν.

Επιπροσθέτως, τα ταξίδια μπορούν να βελτιώσουν την σχέση του ζευγαριού. Όντας μακριά από την καθημερινότητα, την ρουτίνα και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, το ζευγάρι μπορεί να βρει το χαμένο ρομαντισμό του. Να ξανά ερωτευτεί. Να επικοινωνήσει. Φυσικά τα ταξίδια δε δίνουν λύση σε σημαντικά προβλήματα της σχέσης, είναι όμως ένας τρόπος να αναζωογονηθεί.

Εν κατακλείδι, σε ένα ταξίδι βλέπουμε άλλα μέρη, γνωρίζουμε μοναδικά αξιοθέατα, δοκιμάζουμε νέες γεύσεις, μαθαίνουμε μια καινούρια γλώσσα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι νέες εμπειρίες διευρύνουν τους ορίζοντες μας. Ανοίγουν εκτός από τα μάτια μας και το μυαλό μας. Γυρίζοντας από έναν προορισμό είναι σα να έχουμε διαβάσει πολλά-πολλά βιβλία!!

ΤΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

«Το ταξίδι μπορεί να γίνει μια από τις πιο επιβραβευμένες μορφές ενδοσκόπησης»
Laurence Durrell