«Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε" Οφηλία στον Άμλετ

Καλλιόπη Τσαλίκου Σκυργιανόγλου

Ρέθυμνο
6986230244
popytsalikou@yahoo.gr

Παιχνίδια.. για αγόρια και κορίτσια..

2016-03-20 09:38
 

Είναι αγόρι, δε πρέπει να παίζει με κούκλες!! Είναι κορίτσι, γιατί δε φοράει ροζ ρουχαλάκια; Συνήθως αυτά είναι  ερωτήματα που ταλανίζουν και δημιουργούν άγχος στους γονείς. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα που αφορούν την ταυτότητα του φύλου. Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως άλλο είναι το βιολογικό και άλλο το κοινωνικό φύλο καθώς και τι συμπεριφορές αναμένουμε από αυτό. Πολλά νήπια πειραματίζονται με συμπεριφορές του αντίθετου φύλου, για παράδειγμα ένα αγοράκι μπορεί να θέλει να φορέσει τα παπούτσια της αδερφούλας του και ένα κοριτσάκι αρέσκεται να παίζει με αυτοκινητάκια. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό στα πλαίσια της ανάπτυξης και της περιέργειας των παιδιών. Σύντομα όμως τα παιδιά εγκαταλείπουν αυτές τις συνήθειες και υιοθετούν την συμπεριφορά που «αρμόζει» στο φύλο τους. 
Το παιχνίδι είναι ένα θέμα που πολλές φορές αγχώνει τους γονείς. Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τα παιδιά. Μέσω του παιχνιδιού μαθαίνουν αναπτύσσουν δεξιότητες και μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους. Ωστόσο, το Μάρκετινγκ ωθεί στο διαχωρισμό των παιχνιδιών σε αγορίστικα και κοριτσίστικα αγνοώντας πολλές φορές τις πραγματικές προτιμήσεις των παιδιών και προσφέροντας γόνιμο έδαφος για εκφοβισμό αν το παιδί παρεκκλίνει από τις συνήθεις προσταγές. 
Τα στερεότυπα που δημιουργεί η επιστήμη του Μάρκετινγκ συνδέονται με απόψεις που έχουμε στην ενήλικη ζωή για τους ρόλους του άντρα και της γυναίκας και που είναι δύσκολο να αλλάξουν στη πορεία. Για παράδειγμα, παιδιά μικρής ηλικίας έχουν ήδη αρκετά σαφείς απόψεις για το ποια είναι τα γυναικεία και ποια τα αντρικά επαγγέλματα. Παιχνίδια με βασικό θέμα την ομορφιά καθοδηγούν τα κορίτσια να δίνουν μεγάλη έμφαση στην εξωτερική τους εμφάνιση δίνοντας λάθος πρότυπα. Από την άλλη τα παιχνίδια που απευθύνονται στα αγόρια είναι πιο βίαια και με περισσότερη δράση και ενέργεια υπονοώντας πως δεν είναι καλό ένα πιο ήρεμο και πιο δημιουργικό αγόρι. 
Ίσως αν θέλουμε να αναπτύξουν τα παιδιά μας δεξιότητες παντός είδους (γνωστικές, σωματικές, καλλιτεχνικές) να πρέπει να αποδεσμευτούμε από τα αυστηρά καθορισμένα ανά φύλο παιχνίδια και να εστιάσουμε στο θέμα κάθε παιχνιδιού αφήνοντας τα ελεύθερα να εκφράσουν την δημιουργικότητα τους. Τα παιδιά είναι παιδιά. Οι προτιμήσεις στα παιχνίδια δεν αντανακλούν το βιολογικό τους φύλο. Περισσότερο ορίζουν τις δικές μας κοινωνικές προσδοκίες. 
Κάθε παιχνίδι έχει να προσφέρει μια διαφορετική δεξιότητα στο παιδί. Τα παιχνίδια είναι απλώς παιχνίδια.. και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ας μην θέτουμε όρια στο παιχνίδι στα ήδη περιορισμένα παιδιά μας. 
 
ΤΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
 
Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουνε επειδή γερνάνε. Γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουνε.
Oliver W. Holmes, 1809-1894, Αμερικανός συγγραφέας