«Ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε" Οφηλία στον Άμλετ

Καλλιόπη Τσαλίκου Σκυργιανόγλου

Ρέθυμνο
6986230244
popytsalikou@yahoo.gr

Χορέψετε! Χορέψετε!! Βελτιώστε την σωματική και ψυχική σας υγεία!!!

2016-04-16 10:41

Ο χορός είναι μια τέχνη που έχει τις ρίζες της πολύ βαθειά μέσα στο χρόνο. Συνδυάζει αρμονικά το σώμα, την καρδιά και το πνεύμα. Στην Ευρώπη τα θεμέλια έθεσαν η Αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη. Σήμερα υπάρχουν αναρίθμητα είδη χορού που ο καθένας μπορεί σίγουρα να βρει αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις και στην ιδιοσυγκρασία του.

Ο χορός μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη τον οργανισμό του ατόμου. Όταν χορεύουμε νιώθουμε μια έντονη ευχαρίστηση. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας διασκεδαστικός τρόπος άσκησης. Με το χορό καίμε θερμίδες και διατηρούμε μια όμορφη σιλουέτα. Επιπλέον είναι ένας τρόπος να γνωρίσουμε το σώμα μας, να το αγαπήσουμε, να δουλέψουμε μαζί του.

Επιπροσθέτως, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το χορό ως ένα μέσον εκτόνωσης, ένα φυσικό αγχολυτικό μέσω του οποίου χαλαρώνουμε από τις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας. Τονώνει την αυτοπεποίθηση μας και είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας μέσω της κίνησης. Ο Καβάφης έλεγε «όταν χορεύεις, γράφεις στη Γή αυτά που θέλει να πει η ψυχή σου».

Επιπλέον, μέσω του χορού, το άτομο μπορεί να αγαπήσει το σώμα του και να συμφιλιωθεί με την εικόνα του. Χορεύοντας ανακαλύπτει τις ικανότητες του, αυξάνει τις δυνατότητες του και τελικά κερδίζει αυτοπεποίθηση, καθώς επίσης και αυτοεκτίμηση.

Ακόμη, ο χορός καλύπτει κοινωνικές ανάγκες του ατόμου. Το συναίσθημα της μοναξιάς δεν έχει θέση στο χορό καθώς τα περισσότερα είδη χορού λαμβάνουν χώρα είτε δυαδικά είτε ομαδικά.

Σίγουρα με το χορό εξασκούμε την μνήμη μας. Το να μάθεις νέες φιγούρες και να θυμηθείς τα βήματα, βάζει το μυαλό σε μια κατάσταση εγρήγορσης με αποτέλεσμα μια πιο ενισχυμένη μνήμη.

Τέλος, καλό θα ήταν να αναφέρουμε τα αποτελέσματα του χορού στο αίσθημα ζαλάδας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, βλέποντας μπαλαρίνες να στροβιλίζονται, πώς είναι δυνατό αυτές να στέκουν  όρθιες ενώ εσείς ανακατεύεστε και μόνο στη θέα αυτού του στροβιλισμού; Ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία μας και να μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στη ζάλη. Ερευνητές αναφέρουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου χορευτών μπαλέτου που οδηγεί στην άψογη εκτέλεση πιρουέτας χωρίς να ζαλίζονται. Χρόνια εξάσκησης και εκπαίδευσης καταστούν δυνατό οι χορευτές να μπορούν να καταστείλουν τα σήματα από τα όργανα ισορροπίας στο έσω αυτί που συνδέεται με την παρεγκεφαλίδα με αποτέλεσμα να μην ζαλίζονται από τις συνεχόμενες και γρήγορες περιστροφές (Seemungal et al, 2013).

Χορός σημαίνει άσκηση, διασκέδαση και ψυχαγωγία! Χορέψτε λοιπόν! Ελευθερώστε το πνεύμα σας!

ΤΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Η δημιουργική τέχνη του χορού μπορεί να είναι η πύλη της γνώσης του εαυτού, Γιουνγκ

 

Seemungal B. et al (2013). The neuroanatomical correlates of training-related perceptuo-reflex uncoupling in dancers. Oxford University Press